March 24, 2017

Misteri: Sleep paralysis

Fuhh misteri tak tajuk? Aku nak tulis pasal kena himpit time tidur je sebenarnya. Nama saintifik sleep paralysis la kan. Baru nampak intelligent giteww. Hahahh. Ok ni aku nak babbling n rambling pasal misteri baru dalam hidup aku. Kalau ade yang boring (ke takut?) baca cerita hantu, bole pi bilik sebelah. Bukan selalu aku nak cerita pasal makhluk tak nampak ni kan

December 20, 2016

The Tale of Entopia@Penang

Sape peminat tegar jalan2 dalam negeri especially sebelah utagha Malaysia mesti pernah dengar pasal Entopia kan? Ade pernah viral sekejap dalam tenet pasal attraction baru dekat tanjung bungah Penang. Cantik gambar yang dia viral tu. And ni la tempat yang aku nak cerita pownn.

November 27, 2016

Trip Bujang ke Hokkaido Sept 2016

Hello everybody!!
Bulan sembilan rituh aku jatuh sakit ya amat. Sakit hati! So aku buh ubat travel solo pi Hokkaido yang julung2 kali aku buat. Layannn. Lega walopon poket mengempis dengan jayanya. Trip ni aku pi 6 full days cover Sapporo, Otaru, Hakodate dan along the ways aku Touch n Go Lake Toya dan Onuma Park. Plan nak pi Noboribetsu, Wakkanai, Shikotsu dan Akan semua hancur sebab aku leka and tak jaga masa ahahaaa.. Sebab nak jaga waktu solat bagi boleh buat kat hotel so rushing la sikit. Rata2 orang Hokkaido tak paham Muslim prayer macamana so aku mintak tempat nak solat derang pandang aku semacam. Ngerii plak pike kot2 tengah solat pakguard or keisatsu-san (polis) datang halau takpun tangkap naya je!

November 22, 2016

Moh ke Maldive Nov 2016 – Berpulau ni kali ler Kiter

Assalamualaikum... Yosh!! Cerita Maldive pulak dahh keluar tetiber
Lama tak usha blog ni. This time aku nak ceciter pasal Maldive yang aku pigi minggu lepas 4H3N gitew. Aku gi style budak pi sekolah, heret beg acah besau. Bajet pun semput jer dengan planning semua last minute. Takde pegi water villa, honeymoon style bagai. Highlight utama gi snorkelling je satu hari. Hari lain main2 sesat dalam bandar Male je ahahaaaa!! Tapi laut memang hari2 nampak, tinggal tak terjun jer sebab cantek melampauuu woo wooo.. Ongkos aku buang total cincai RM 1200 (tiket flight RM 490 + hotel RM 250 + snorkelling RM132 + feri/bot RM100 + makan RM150). Semua amek yang paling murah je. 

February 29, 2016

Ebook: Mampu ke??

Entry first 2016, x pepasal isu eBook plak. Semua gara2 aku nak quit
Ye.. aku nak tukar profession
Aku dah tak mampu dengan kerja sekarang
Hado duit (cukop la nak buat sopping kat Seoul kann...) tapi hidup tak tenang
Tak ade anak or somi tapi serabutnya kalah mami beranak tujuh (mak aku ler tuhh)
Ok, maybe salah aku kowtt
Da 7, 8 tahun keje, tak reti2 nak 'yes boss!' ikot keperluan

September 9, 2015

Review SJcam dan JeJalan Jojor 'JJJ'

Aku dah malas nau nak hapdet kat sini. Tapi cayang plak tengok pic yang dok tidorr je kat dalam gallery tu, penat denn amek kan. So i kasi ade gune cket, tepek kt sini untuk tatapan kengkorang yang sesat meh sini.

August 19, 2015

Cerita Bartolin Sis

Aku nak kongsi perasaan aku pasal 1jenis penyakit. Jarang aku ni sakit. Tapi kali ni teruk aku kene. Bartolin sis. Sejenis sis (cyst) di bahagian faraj tapi yg tak bahayakan nyawa. Nama sis tapi nampak cam bisul je sebab ade nanah. Aku tulis ni untuk bacaan orang2 yg kena sis ni. So kalo korang sesat kat sini and kompius sis apo ke jenis ni, maka silalah google. Malaih aku nak ceghito hal lain selain bab sakit aku yg tgh merana ni huahuahuaaaaa

July 25, 2015

Jejalan Terengganu Mung

Aku buat entry jejalan dalam Malaysia lagikkk yeyy! Terasa arr cket semangat patriotik gtew kan. Tapi siries aku rasa rugi sesapa yang serupa macam aku. Dok rasa tempat sendiri burok, kotor, huduh, x best, x worth buang duit singgah. Malu woi, aku pernah rasa gitu dulu. Aku rasa nak pusing dunia coz banyak yang tadak kat Malaysia. Shame on me. Takde yang kurangnya tempat jalan2 kat sini. Yang kurangnya perangai manusia, macam aku, macam korang yg tengah baca ni. Ahahakk..!


July 12, 2015

Dunia Biz: Pakej Fotografi Semput

Aku nak try kibas2 sayap sikit. Dah lama aku nak tepek entri pasal biz aku tapi asyik lupa diri. So dengan tak malunya aku nak promote biz Studio Budak Bintong dan konsultasi research. Servis pakai kaki dan tangan sambil petik DSLR je, tade kedai or studio bagai. Studio outdoor da cukup, lagi indah dunia ciptaan Tuhan banding white screen kot. Namapun budak kampung kan ahahaaaa!.. Ok ni detail pakej fotografi aku buat:

July 10, 2015

Duit Raya: Kisah Makcik Kedekut

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua!! Saper tak nak det raya? Saper? Saper?? Kalau korang nak, toksahla datang rumah aku coz aku memang tak bagi det raya. Kalao bagipun limaposen jer untuk bebudak kampung yang berconvoi pungut det raya suruh makan kue raya tak moh. Makcik kedekut yang aku nak kisahkan itu adalah aku uhuhahaaa!!

July 6, 2015

Kisah Seram Budak Tadika

Ok ni first time aku nak belanja kisah seram. Kekdahnya budak2 tadika yang info kat aku so tu tajuk bunyi cenggitu. Semalam aku balik dari opis, sampai kat umah flat usang buruk aku kata Selangor tu, adala 2-3 orang budak2 kecit umo 5-6 tahun ni tengah main2 kat tangga. Manusia hokeyy bukan budak2 hijau bogel! Memula derang memain pastu bila nampak aku terus derang berhenti tengok aku. Aku plak dah cuak, Apekekess dak2 ni tengok aku cam nak makan. Aku tau la bulan posa. Masalahnye lagi sejam lebih je nak buka posa pun.

May 17, 2015

Rohingya

Aku nak meroyan...

Isu Rohingya. Isu sejagat, isu seagama, isu humanity. Banyak isu dalam 1.. X terima jadinya ignorance, sama macam murder in silence. Bila terima, kena jaga dan sedia fasility ikut standard omputih, kalo tidak nanti keluar repot Malaysia x layan pelarian elok2. Burok lagi nama, pelabur lari. Ringgit jatuh, kapaiterobang pon nak ikut jatuh. Nak x nak kena buat fasiliti world standard, semua kos nnt pakai duit rakyat. Duit RAKYAT tau. X semua rakyat org Islam, orang berhati mulia, humanitarian. Pasti ada bunyi2an lagi. Pahat lama dah bunyi, rumah x siap2.

May 9, 2015

AirAsia.. Refund Tix Gwa Please!?

Tunggu punya tunggu punya tunggu.. dapat tunggu je ler. Bila agaknya anak2 buah en tony nak refund tix return ke nagoya aku ni yek? Kalo hampa x tau, AA da kensel flite route ke Nagoya berkuatkuasa Mac/ April 2015. Sector rugi kot, x ramai orang nk pg. Aku je kot yg nak gi, so deme kensel teruih.. patut aku da terbang 2April ritu, da men cak cakkk dgn sakura. Sakura dalam tidoq ajooo.

April 30, 2015

Hidup Xde Challenge

Kusss.. beria tajuk. Gila hidup aku xde challenge? Bahagia sokmo? Senyum selalu? mestila hadoo. Perut x kempes2, bos x brapa peberet, nak g jalan2 det tadak, social skill masuk gaung, jerawat xmau ilang, jait baju sampai belobang, det dlm tabung makin surut. Uihhh gila gebang tu celen!

April 10, 2015

Berimba di Kuala Tahan

Few weeks ago, aku ikut trip pg Taman Negara Kuala Tahan. Kalo korang penah ikut kisah banjir pantai timur ujung taun lepas, mesti korang ingat gambar tebing sungai yg dh x nampak tebing. Yang ada wakaf biru kat tepi sungai pon hapus dek ayaq bah. Haa kat ctu la aku pi. Cantek sangat tempat tuu and ramai gegiler tourist luaq dok pi. Orang Malaysia campuq yg muka ala2 nusantara ada la 7, 8 kerat. Jom layan gambaq

February 16, 2015

Tips: Ada Apa Dengan Pusaka

Hari ni aku cuti. Sangka aku nak membuta macam biasa kalo cuti tapi tetiba boleh pulak dok over rajin buat entry ni. No hal la kan, sesekali buang tabiat. Maybe gara2 kes semalam aku ber'brain storming' pasal tanah kosong arwah abah and mama aku. Kosong x kosong sangat la dah jadi hutan simpan siap ada beruk, ular, biawak bagai. Terasa nak convert buat tanam pokok ke apa, tapi nak kena mintak semua waris tu setuju. Padahal dah bertaun tanah tu takde orang peduli. Tapi biasala kan, bila nampak peluang buat duit pakat dah buntang mata. Nanti rugi baru la diam2 lari buat x peduli. Hikhikk!

February 5, 2015

Tak nak kawen ke???

Gila arhh tajuk. Cam xde bende laen nak sembang kan? Tapi logik arr... aku x kawen lg. Tetiba terasa nk citer bab dilema orang bujang cam aku. Haahh? Orang x kawen pon ade dilema ke? Ape masalah? Bukan nak kena jaga anak ke somi ke mentua pon. Pedehal?

January 15, 2015

Solat: Jangan Tinggal Walau Berkelana

Tak ramai blogger yg becerita pasal solat bila mengembara. Tapi aku pasti rata rata yg biasa berjalan jalan di luar negara pasti ada waktu yg terasa ada halangan untuk bersolat. Lagi lagi la kalau pi negara bukan muslim. Walaupon negara2 bukan muslim ni dah banyak yg buat kemudahan bilik untuk bersolat (biasanya bilik dipanggil 'silence room' yg berkongsi dgn agama lain), tapi biasanya terhad di kawasan utama je. Kalo jenis yg suka cari pasal pi kawasan2 luar bandar, memang mimpi nak jumpa tempat solat. Nak balik solat kat hotel pon ada waktu x sempat kalau jauh.

January 13, 2015

Kesah Mamat Kpop dan Cek Mek Melayu

Tak surut surut lagi bab ni, setakat hari ni tanggal 13 Jan 2015. Terbaek betul la, opening tahun 2015 ni semua kesah kesah tak best. Walaupun kesah jalan2 Korea aku boleh tahan syiokk tapi balik2 je terus timbul isu retis n peminat Kpop ni terus aku rasa x best. Tak berani aku nk citer2 panjang episod winter sonata aku, karang ada pulak puak2 yg fitnah aku ni pon layan lentok dgn mamat kpop. Dahla g Seoul tu mcm balik kampung dah bak kata dak opis aku. Aii, takut orang mengata ke? Macam aku kesah...!

December 11, 2014

Jalan Jalan Korea lagi dan lagi

Hadiah utk diri sendiri lagi, awal2 2015 bakal pg Korea Selatan insya alla. Skang tgh final stage preparation coz itinerary kena pelik2 sikit. Cari tempat yang tak pernah pg b4 ni. Harapnya after 2 years adelah berubah sikit Seoul. Kalau tak, rasa macam balik kampung je gagaagaa!